About Me

My photo
Life, Experience, LoveNature, CatLover and HappyGoLuckyGirl :D

Sunday, October 7, 2012

Tips utk Menghilangkan Mengantuk

Assalamualaikum :)

hari nie kelas Ninie pukul 8 pagi.. mengantuk gak sebab kelas pagi.. then semalam byk berjalan so rehat xcukup lagi kut tu yg mengantuk lagi heee :P

time kelas process writing sempat la borak dgn kwn name die Ieta.. die pun mengadu kat Ninie yg die tengah mengantuk.. then die share la kat Ninie yg kite nie mengantuk sebab kekurangan air dlm badan.. kekurangan oksigen pun satu hal gak.. sebab kite menguap tu sbb nk sedut udara yg byk kerana badan kite dah kekurangan oksigen.. tu yg buat mulut kite nganga besar.. so kena tutup mulut la nanti lalat masuk pulak heee.

Antara tips utk menghilangkan rasa mengantuk ialah :-

Tips 1 : Minum Air Masak
kita kenala minum air masak yg mencukupi maksimum 8 gelas sehari.. kalau pelajar.. kena rajin bawak botol air ke kelas la nampaknya :D

Tips 2 : Tidur yang cukup
kalau org dewasa paling maksimum tidur 6 jam.. kalau kanak-kanak paling maksimum tidur 8 jam.. so kalau korang tido lebih dari 8 jam sehari tapi still mengantuk itu tandanya korang kekurangan air dalam badan.. jadi kena perbanyakkan minum air :)

Tips 3 : Lakukan Senaman Ringan
bila dah mengantuk tu kena la bergerak sikit kalau x mate pun akan terpejam rapat.. so ley la buat senaman ringan.. just buat senaman yg simple2 je.. 

Tips 4 : Amalan pemakanan yg Sihat
mcm biasa , amalan pemakanan yg seimbang tu penting.. kalau byk pemakanan yg berkhasiat yg mengandungi vitamin semua tu insyaAllah otak kita lebih cerdas dan segar :D

Haaa nie piramid makanan utk orang Malaysia





ok walaupun sikit je tips yg Ninie kongsikan tp Ninie harap ape yg Ninie kongsikan berguna utk korang.. so jgn lupa amalkan ye insyaAllah..

k setakat nie je celoteh Ninie ! thanks readers ! Love U !

No comments: