About Me

My photo
Life, Experience, LoveNature, CatLover and HappyGoLuckyGirl :D

Thursday, November 22, 2012

Nama Harta Karun asal dari Kisah Qarun

Assalamualaikum readers !

Apa khabar? Ninie harap readers sihat walafiat.. maklumla kejap panas kejap hujan.. so kena la jaga kesihatan :)

Entry kali nie nak cerita pasal harta karun.. Ninie baru tau nama harta karun nie sebenarnya diambil dari kisah Qarun.. so nama Harta Karun nie berasal dari si Qarun nie.. Ninie baru tau pagi nie time kelas gelagat.. Lecturer Puan Syahrina bgtahu sebenarnya harta karun yg tertanam di bumi nie milik si Qarun nie.. dia seorang yg sangat kaya.. sgt2 kaya.. bayangkan semua harta yg tertanam di bumi ini milik Qarunnnn wowwwwww !! terkejut tau Ninie dgr cerita lecturer Ninie.. yela sebelum nie xtahu langsung kisah Qarun nie.. Alhamdulillah hari nie tau gak.. kisah dia sebagai pengajaran buat kita semua insyaAllah :)

Ok nak cerita kisah si Qarun nie plak.. then mesti korang nk tau kan kenapa harta dia tertanam di dalam bumi? dia xsyg ke kat harta dia yg byk gila2 tu??

Ok Ninie ringkaskan cerita.. 
Qarun nie kaum Nabi Musa, Awal kehidupan Qarun sangatlah miskin dan memiliki banyak anak. Pada suatu hari dia meminta Musa untuk mendoakannya kepada Allah SWT, dia pinta adalah kekayaan harta benda, dan akhirnya permintaan tersebut dikabulkan oleh Allah SWT.

Namun sayang setelah keinginanya dipenuhi, Qarun mempergunakan hartanya dalam kesesatan, kezaliman dan permusuhan dan membuatnya menjadi orang yg sombong ! perghh lupa daratan dah si Qarun nie !



Akhirnya Qarun mendapat balasan atas kesombongannya, datangnya siksa Allah. Maka Allah membenamkan harta dan rumahnya ke dalam bumi, kemudian terbelah dan mengangalah bumi, maka terbenamlah Qarun beserta harta yg dimilikinya dengan disaksikan oleh orang-orang Bani Israil. Tiada siapa yg dapat tolong Qarun.. Soo harta yg banyak pun tidak langsung berguna utk menolong si Qarun nie..hrmm kan.. ada harta tp xboleh beli nyawa pun kan..

Nak cerita lengkap boleh klik link nie http://forum.viva.co.id/sejarah/366932-kisah-qarun-asal-mula-sebutan-harta-karun.html :)

Ohh sebenar Ninie dah tau kisah nie cuma Ninie xtau nama dia Qarun dan nama dia digunakan utk ayat " Harta Karun "

Sekarang cerita pasal Ninie plak :p

hari nie Ninie dok setelkan assignment kedua plak.. Lecturer Ninie nie suka bg assignment.. hari nie Ninie baru lepas interview owner kedai computer.. best gak bila interview nie.. Ninie belajar cara bercakap professional dgn org luar.. cehhh pro la sgtttt kuikuikui :p tapi memang Ninie seronok jumpa macam2 ragam org business.. 

Lagi Assignment gelagat yg dulu Ninie belum setel lagi.. sabtu nie nk date dgn budak2 group assignment nak buat practical dekat kiosk Pn Sofea.. yeayyy jumpe lg Pn Sofea.. dia garang tp Ninie dpt lihat kelembutan dia ! yang Ninie lawak ahli members group Ninie semua takut dgn Pn Sofea.. tapi Ninie rasa mcm biasa je.. yg penting walaupun dia garang , dia xmakan orang heee :)

Tadi kelas inovasi sempat jugak lecturer berkongsi cerita pasal Shisha.. lecturer Ninie ckp shisha lg bahaya sbbnya dia ada arang so bila ada arang org akan sedut karbon walaupun arang putih.. and xkisah lah arang warna pink ke biru kuning... kalau dah ade arang tetap ada unsur karbon.. lawak tau lecturer Ninie nie bercerita.. suke tgk dia melawak.. :D

ok sampai di sini sahaja celoteh Ninie.. mlm nie Ninie struggle buat assignment Inovasi..
thanx readers kerana sudi baca sampai habis ! Love you !
Salam... :D




Wednesday, November 21, 2012

Assignment Ohhh Assignment !

Assalamualaikum !

Sekarang Ninie bz dengan assignment je.. assignment yg dah hantar kena reject kena buat balik coz ada yg kena perbetulkan.. tapi kepala dok risau pasal text MC.. aiyooo text MC plssss go away from me for a while.. then fikir pasal partner MC.. hrmm mcm xde sape je nk jadi partner MC kite time dinner nanti.. tapi if Ninie sorang jd MC insyaAllah Ninie cuba yg terbaik.. !

Tugasan Ninie for today !
1) Assignment Math !
2 ) Assignment Inovasi
3 ) Assignment  Gelagat

tido mesti pukul 2 pagi..
k will miss you readers !

Note : Ninie nak update pasal KLK ( kegiatan luar kampus ) hortikultur tapi xfree so wait tau pasal entry nie ! besttt Ninie dgn kawan2 turun sawah ! nasib baik xde pacat atau lintah heee

thanks sudi bace entry yg simple nie !
Love u ! Salammmmm :D

Saturday, November 17, 2012

Cari Tudung utk MC Dinner

Assalamualaikum..

Hye readers ! Ninie kembali nk berceloteh heee :D

Hari nie merupakan hari terakhir kelas ko-k hortikultur so lepas nie xde dah lah kelas ko-k.. dgn ini Ninie mengistiharkan hari sabtu adalah hari cutiiii woohooo !! sebab lepas nie xde dah nk pg kelas ko-k.. suka sgttt..

Lepas habis ko-k Ninie dgn kwn2 Ekin, Echa, Nur dan Sheera keluar nak beli barang.. Ninie xberapa nk sihat hari nie.. tapi disebabkan nk beli barang paksa gak diri nie berjalan.. Ninie keluar sebab nak beli tudung.. kalau keluar dgn kawan2 best sikit mcm2 pendapat Ninie dgr dari kwn2.. lgpun kwn Ninie semua memang pakar bab tudung sebab dorang bertudung jadi bab tudung warna ape sesuai nak match dengan baju kurung dorang la terbaikk plus terhebatt ! cehhh ! heee :D

Ninie pg beli tudung dekat je kat Changlun C-Mart Mall.. first pergi teman kwn Ninie Sheera pg saloon sbb Sheera nk complain rambut rebonding dia xmenjadi.. so xkan la dia nk duit dia melayang gitu jer.. rebonding bukannyer murah.. Lepas tu owner kedai tu ckp dia nk cek dulu betul ke rambut Sheera xmenjadi rebonding die then owner tu pun cuci rambut Sheera pastu dryer dgn hair dryer.. emm bg Ninie mesti la rambut tu lurus balik sebab hair dryer kan panas.. cube basuh keringkan tanpa hair dryer comfirm xlurus sgt..

Sooo nampak sgt la owner kedai tu xnk buat balik rebonding utk Sheera.. Kesian Sheera.. sbb kurang berpuas hati dgn perkhidmatan saloon tersebut.. main lepas tgn gitu je.. Lepas pg Saloon baru la start misi mencari tudung Ninie.. heee :D Sebenar Ninie nak beli tudung utk MC dinner PERMAS bulan December nanti.. beli awal2 takut nanti busy xsempat nk beli lak.. rase ada 3 program kena buat.. so takut xde masa jadi Ninie standby la awl2.. bak kata org sediakan payung sebelum hujan.. :)

Then start la pencarian tudung.. best tgk kwn2 Ninie tlg cr kan tudung.. dorang bersungguh2 walaupun tu bukan tudung utk dorang tapi dorang cari tudung yg cantik utk Ninie. Thanks Sheera, Ekin, Chacha dan Nur. Akhirnya dapat gak dorang carikan tudung yg cantik utk Ninie.. Ninie rasa gembira sgt dan terharu atas pertolongan kwn2 Ninie :) Sebenar time nk beli tudung Ninie boleh lak lupa purse Ninie letak mane.. hrmmm perangai lalai Ninie dr dulu xubah2 lagi.. Kwn Ninie Ekin dah marah2.. Dia kate haa Ninie selalu mcm tu.. suka tinggal beg duit.. adoii mcm mane la aku leh lupa beg duit aku letak mane.. Alhamdulillah rupanya beg duit Ninie kat dlm beg Sheera hehehe teruk betul Ninie nie.. beg duit pun boleh lupa harharhahar.. Nasib baik jumpa ! cuba hilang.. habis lah duit aku and kad bank aku !

Lepas dah cari tudung Ninie dgn kwn2 cari kerongsang.. Mula2 Ninie main beli je.. pastu semua kwn complain xcantik.. siapa suruh beli xtanya dorang.. tapi Ninie bernasib baik Ninie nk pulangkan balik barang tu and nk mintak duit balik.. owner kedai tu pun baik.. dia bagi balik duit Ninie.. akhirnya kwn2 Ninie pilihkan kerongsang utk Ninie.. serius cantik.. haa kalau readers nk tgk tudung and kerongsang Ninie kena la tunggu Ninie snap picture time dinner nanti.. heee.. tapi Ninie simple jer yg penting sedap mata memandang.. gitu.. :D

Ok penat dah berceloteh..
Thanks reader sbb sudi bace ! Love you !
Salam dr Ninie :D

Friday, November 16, 2012

Enjoy dengan Kawan !!

Assalamualaikum readers :)

Seminggu cuti nie  Ninie bz dengan Assignment jer... so sehari suntuk buat keje xley gak kan? kenala gak spend time utk enjoy heee..


So semalam hari khamis sehari suntuk memang enjoy je hehehehehe x) pagi tu Ninie dgn kawan2 yg lain Ekin, Chacha dan Nur kitorang decide pergi Daerah Yan, Kedah.. nk mandi air terjun Titi Hayun kat daerah Yan.. haa name titi hayun.. kite ingat titi dia boleh la kena hayun hehehe tp sebenar titi dia xboleh hayun pun hehehehe...

Pukul 9.30 pagi Ninie dan kwn2 bertolak dari U.. ingat kan Yan tu dekat je tup tap tup tap ambil masa sejam setengah jugak nk sampai sana.. Alhamdulillah selamat jugak sampai ke destinasi.. bagi pandangan Ninie Titi hayun nie same dgn Ulu Yum tapi Ulu Yum besar sikit.. mcm biasa ramai gak org yg datang ari tu.. Ninie suke tgk gelagat pengunjung yg bawa family seronok betul tgk gelagat dorang.. Ninie pun rase kan best Ninie keluar dgn family Ninie heeee <3

Waktu kat Titi Hayun nie Ninie xjoin mandi sbb mls kuikuikui.. Ninie just sediakan makanan je utk kwn2 ala2 mak ayah jaga anak dia... sweeet kannnn? harharharharhar xD
Then, kwn Ninie da puas mandi pukul 12.30 tgh hari kitorang bertolak balik sebab kwn Ninie Chacha nk jemput kwn die yg baru balik Langkawi jadi xley la mandi lama2 hee :)

tup tap tup tap sampai U pukul 3.. rase penat gak ! pelik ! sedangkan keje Ninie makan, duduk, huhahuhahuha je hehehe.. ntah mcm mane ley penat.. duk dlm kete pun ley penat hihihihih.. selesai solat zohor Ninie pun tido la sekejap sementara tunggu waktu asar..

Ok pagi tu Ninie dah puas jalan2 petang nie plak Ninie nk jogginggggggggggg heeeee :D
pukul 6petang janji jogging dgn kawan tp Ninie sampai 6.10 heee.. tu la sibuk bukak twitter sampai lambat nk jumpe kwn hehehehe :p

Kalau korang nak tau Ninie rase Ninie dah lama xpg jogging pergghh rasa nk pengsan bila Ninie jogging non stop.. and time tu baru la rasa " ishhh besar gak tasik U aku nie harharharhar :D " tu la konon cabar diri aku ley jogging non stop xbesar kut pusingan utk tempat jogging nie.. last2 sampai je tempat penamat jogging rasa mcm nk pengsan hahahahaha tu la poyo sgt ! padan muka heeee :p time nie Ninie jogging dgn Ekin.. Matlamat nk jogging sebab nk bg keras sikit badan nie.. byk lemak.. lembik hehehehe :p

Pukul 7 selesai la Ninie jogging rase best jugak.. rase badan nie keras sikit kihkihkihkih.. baru sekali jogging da keras yer la tu hee... tapi Ninie rase sikit jela keras.. hari nie maybe nk jogging lagi kut weeee :D ok Ninie da rase pengalaman utk org yg dah lame xjogging mcm Ninie so Ninie nak bg tips sikit

Tips berjogging utk budak yg dah lama xjogging mcm Ninie xD :

Tips 1 : Pakaian yg Sesuai utk Jogging
Pakaian pun penting tau sebenarnye bila nk jogging nie.. first jgn pakai pakaian yg ketat2 sgt takut nanti kejang badan better pakai pakaian yg longgar dan selesa.. elakkan pakai pakaian yg bewarna hitam sebab warna hitam nie buat kita rasa cepat panas.. Pastikan anda memakai kasut sukan sewaktu jogging jgn pakai selipar sebab takut nanti terseliuh atau senang terpijak benda berbahaya..

Tips 2 : Lakukan Senaman Panaskan Badan
Senaman panaskan badan nie buat selama 10 minit - 15 minit pun dah cukup. Wajib buat ! sebabnya kita dah lama xjogging jadi kalau kita xbuat senaman panaskan badan takut badan kita shock tu yg buat kita senang kejang bila xbuat warm up nie.. Warm up nie tujuan dia memberitahu badan kita supaya ready yg bahawasanya japg kite nk buat benda yg memenatkan mcm jogging jadi insyaAllah badan kita xlah kejang sangat..

Tips 3 : 20 Minit dua kali Seminggu
Haa sebenarnye jogging selama 20 minit dua kali seminggu pun dah cukup.. utk baki 5 hari jgn buat benda yg byk duduk tapi buat lah benda yg byk berjalan ke seperti jalan kaki, naik turun tangga insyaAllah berat badan xla senang naik..kalo baki 5 hari tu mkn tido mkn tido memang xmenjadi la jogging.. kalori dah turun pastu nek balik hee 

Tips 4 : Berlari Berjalan
bagi yg dah lama tak jogging tu jgn paksa diri sgt sebab dah lama xjogging  mcm Ninie hehehe :p Ninie nasihat kan berjogging dulu pastu berjalan tapi jalan yg laju bukan jalan lengang kangkung tau :p so berjalan pastu  jogging balik :)

Tips 5 : Nk Enjoy semasa jogging?
pilih tempat jogging yg cantik, bawak kwn2.. if jogging sorang2 dengarla MP3 lagu kesukaan korang insyaAllah mesti enjoy punyerlah.. layaannnnn :D :D

Tips 6 : Semasa Jogging jgn Pandang Bawah !
haaa nie kwn Ninie yg pesan kat Ninie sbb dia tgk Ninie pandang bawah waktu jogging hee.. bukan ape Ninie malu la budak laki tgk Ninie jogging hehehehe :p kwn Ninie ckp kalau pandang bawah waktu jogging kita cepat pitam so waktu jogging kena pandang depan and wat dont know je kat org sekeliling tu hee

Ok sampai di sini sahajalah Ninie celoteh..
Thanks sudi baca ! Love u readers ! salam... :D

Thursday, November 15, 2012

Hatiku Berbunga-bunga !

Assalamualaikum readers !

Salam awal muharram buat readers kesayangan semua.. terima kasih sudi baca ! sebab xde readers xde la yang nak bace blog sy heee sekarang nie cuti Deepavali so ade la masa nk dating dgn blog hee jgn jelesss :D


Actually Ninie berasa bahagia dengan kwn2 dekat universiti.. kawan2 Ninie sangat baik! macam2 ragam.. ala gaduh sikit2 tu perkara biasa.. xgaduh xbest la heee :p Alhamdulillah rasa bahagia sgt !


Hrmmm nape hati Ninie berbunga2 ea? sebab hati Ninie telah pun dicuri oleh insan yg Ninie sangat suka.. InsyaAllah my Future Husband ! Doakan persahabatan Ninie dengan sidia berkekalan ke alam perkhawinan.. Ninie baru berkawan dgn dia selama 3 bulan rasa mcm dah lama kenal.. tak tahu kenapa dia lain dr yang lain.. so he is the special one !

Semalam kan tahun akhir kalendar islam.. Ninie dgn dia bukan mcm remaja lain yg selalu msg, tiap minit msg, tiap masa berkepit, tiap masa call.. no ! Ninie dgn dia xcontact mcm remaja lain sbb masing-masing busy.. Ninie busy dgn student life die plak busy dgn working life.. so nk contact setiap saat tu xdapat la.. tapi bila malam Ninie akan contact die if die xbusy tanye la khabar.. kalo kat twitter sempat jugak kitorang main mention2 hee :p my Future Husband nie umur dia 22 tahun.. so tua setahun je.. kalau dah tua kena panggil pakcik la harharharharhar.. Yup ! Ninie panggil dia pakcik hehehehe.. kadang dia panggil kita makcik ! jahat.. dia tiru Ninie :p Sidia duk selangor and SiNinie dekat kedah jadi kami xkan berkepit selalu mcm couple lain..

ok continue cerita.. semalam borak dlm hp dengan dia Ninie cerita la apa Ninie buat satu hari nie kat dia.. pastu celoteh celoteh .. tup bukak cerita pasal perasaan.. dia kata kat Ninie dia susah nak luahkan perasaan.. sebab sayang dgn rindu seseorang bukan la mudah.. then dia luahkan kat Ninie " sudi tak awk menjadi teman hidup sy? " aaaa Ninie terkejut, kelu dgn terharu.. Ninie memang nk dia.. Ninie xnak cr laki lain dah.. cukupla lelaki yg sederhana mcm dia.. Alhamdulillah Ninie terima dia.. so dia lah my future husband ! InsyaAllah aamiin :D sian dia ! dia demam pun dia masih layan Ninie.. Jadi awl Muharram sgt bermakna utk Ninie sebab kehadiran org baru.. thanks awk utk semuanya ! hanya Allah akn balas hati budi awk !

Apa yg penting dia sgt memahami yeah memahami tu sgt penting dalam hubungan.. then keserasian ! yup Ninie rasa serasi dengan dia.. bila Ninie rindukan dia Ninie selalu doa ya Allah aku rindu dia sangat tlg jaga dia utk aku emm..

Hee maaf readers Ninie jiwang ! Mcm nie la situasi orang yang tengah berbunga-bunga hehehe..
thanks spend time bace Ninie punye entry yang jiwang nie heee... alhamdulillah exam mid sem hampir ke penghujung episod Ninie tinggal satu exam mid sem je lagi.. doakan Ninie jwb exam elok2 tau ! sorry tau ! Ninie xbgtau pun ape Ninie tgh sibuk.. Ninie sibuk dgn assignment exam mid sem hee :)

So awal Muharram kali nie Ninie rasa istimewa dgn kehadiran orang baru..
Thanks reader coz sudi baca entry jiwang !
Love u ! take care jangan main hujan tau ! salam... :D

Wednesday, November 14, 2012

Amalan Sunat bulan Muharram

Selamat Meyambut Awal Muharram kepada pembaca Ninie :)
InsyaAllah tahun ini akan lebih baik dr tahun sebelum2 nie Aamiin :)



Doa Akhir Tahun baca selepas Solat Asar 3x dan Doa Akhir Tahun baca selepas Magrib 3x

Marilah kita berpuasa di bulan Muharram besar ganjaran yg Allah SWT beri.. Subhanallah :)

Diantara amalan yang disunatkan dalam bulan Muharaam iaitu:

1. Berpuasa. Maksud Hadis: barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharram pahalanya seumpama berpusasa 30 tahun.
Maksud Hadis: Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam bulan Muharram iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.
2. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
3. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijjah selepas Asar sebanyak 3X
4. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3X

14 perkara yang sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram )

1. Melapangkan masa / belanja anak isterifadhilat – Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskinfadhilat – Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti

3. Menahan marahfadhilat – Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang ridha

4. Menunjukkan orang sesatfadhilat – Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya

5. Menyapu / mengusap kepala anak yatimfadhilat – Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagitiap-tiap rambut yang di sapunya.

6. Bersedekahfadhilat – Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan dirifadhilat – Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi Sunatfadhilat – Tidak sakit (sakit berat)pada tahun itulafaz niat : sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala.

9. Bercelakfadhilat – tidak akan sakit mata pada tahun itu

10.Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kalifadhilat – Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah diakhiratnanti

11 Sembahyang sunat empat rakaatfadhilat – Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutanselama 50 tahun melakukannya.lafaz niat : sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaatkerana Allah Taala. Pada rakaat pertama dan kedua selepas fatihah dibaca Qulhuwallah sebelas kali.

12 Membaca“has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer”fadhilat – Tidak mati pada tahun ini

13.Menjamu orang berbuka puasafadhilat – Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

14.PuasaNiat – Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala.fadhilat – Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribukali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

Thursday, November 1, 2012

Hari Integrasi ( MITI )

Assalamualaikum...

Waa rindu kat blog ! means rindu kat readers ! <3`

Kali nie Ninie nak cite pasal " Hari Integrasi "
Hari Integrasi nie sebenarnye adalah sebuah program tapi program khas untuk kokorikulum.. so Ninie ko-k Hortikultur kena la pergi Hari Integrasi.. setiap sem ada pulak tu..then yang suprise nye Hari Integrasi kali nie paling lama dari jam 9 pagi sampai 5 petang.. perghh besabar je la duduk kat dalam dewan dengar talk =_=

Then rase jugak la dugaan pada hari tu sebab period pain.. pastu kena duduk dewan dari jam 9 pagi sampai 5 petang.. memang kena byk bersabar.. walaupun Ninie sakit tapi Ninie tetap happy sampai kwn tgk mcm xsakit je.. Ninie malas nk melayan sakit takut bertambah sakit plak kalau layan sakit nie.. so yeahh! Ninie enjoy jela hari Integrasi tu..

Program Integrasi kali nie MITI ( Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri ) datang.. so kalau korang nk tahu lebih lanjut tentang MITI boleh klik link nie http://www.miti.gov.my . Kat web nie korang ley tahu la ape aktiviti yg MITI buat so kalau nk tau ape lagi pg la stalker ye...

Kali Ninie nak kongsi tentang ranking negara kita.. Ninie dapat info time program nie la.. jom usha..

 1) In the first quarter of 2012, Malaysia ranked 5th  in overall world competitivenes out of 29 countries


2) In the first quarter of 2012, Malaysia ranked 4th  out of 29 countries globally for economic performance


3) In the first quarter of 2012, Malaysia ranked 10  out of 29 countries globally for infrastructure competitiveness.
*Malaysia is also the only developing country in the top 10 country


4) In the first quarter of 2012, Malaysia  for government efficiency out of 29 countries globally.


5) In first quarter of 2012, Malaysia was the  most business efficient country out of 29 countries in the world.


6) In 2012, Malaysia ranked 5th  for the category of ease of doing business, out of 59 countries globally


7) In 2011, Malaysia ranked 1  for ease of getting credit for business, among 189 countries globally

8) Malaysia ranked 25  for the 12th pillar of competitiveness, which is inovation in 2012, reflecting a high capacity for innovation.


9) Malaysia has the 2  highest percentage of forested land in the world, with 64 % of Malaysia land still forested indictiny high long runsustainability


10) In 2012, Malaysia accounts for 44%  of world palm oil exports which is nearly half of total exports in the world.


11) In 2011, Malaysia was the 17  best country for its presence of checks and balance out of 134 countries with a world-class governance

haaa so mcm mane?? Ninie terkejut tau tgk ranking nie.. Hebat gak Malaysia ! Malaysia boleh ! Then negara yg lawan Malaysia bukan calang-calang tau.. Japan, German, Korea, semua negara maju pun ade la dalam ranking nie.. so berbangga la kite sebagai rakyat Malaysia yg kian maju seiring dgn masa..  

Time Hari Integrasi kan Ninie sakit tp Ninie still enjoy.. nak bukti?? Ninie sempat lagi snap picture hee..
so Ninie nk show off la jap hee :P 

Nie kat dalam Dewan Muadzam Shah UUM :)

Deputy Minister Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir



ok tu jer nak show off.. sikit je hee.. k.. t Ninie celoteh lagi.. thanks readers ! Love U ! salam.. :D