About Me

My photo
Life, Experience, LoveNature, CatLover and HappyGoLuckyGirl :D

Friday, November 16, 2012

Enjoy dengan Kawan !!

Assalamualaikum readers :)

Seminggu cuti nie  Ninie bz dengan Assignment jer... so sehari suntuk buat keje xley gak kan? kenala gak spend time utk enjoy heee..


So semalam hari khamis sehari suntuk memang enjoy je hehehehehe x) pagi tu Ninie dgn kawan2 yg lain Ekin, Chacha dan Nur kitorang decide pergi Daerah Yan, Kedah.. nk mandi air terjun Titi Hayun kat daerah Yan.. haa name titi hayun.. kite ingat titi dia boleh la kena hayun hehehe tp sebenar titi dia xboleh hayun pun hehehehe...

Pukul 9.30 pagi Ninie dan kwn2 bertolak dari U.. ingat kan Yan tu dekat je tup tap tup tap ambil masa sejam setengah jugak nk sampai sana.. Alhamdulillah selamat jugak sampai ke destinasi.. bagi pandangan Ninie Titi hayun nie same dgn Ulu Yum tapi Ulu Yum besar sikit.. mcm biasa ramai gak org yg datang ari tu.. Ninie suke tgk gelagat pengunjung yg bawa family seronok betul tgk gelagat dorang.. Ninie pun rase kan best Ninie keluar dgn family Ninie heeee <3

Waktu kat Titi Hayun nie Ninie xjoin mandi sbb mls kuikuikui.. Ninie just sediakan makanan je utk kwn2 ala2 mak ayah jaga anak dia... sweeet kannnn? harharharharhar xD
Then, kwn Ninie da puas mandi pukul 12.30 tgh hari kitorang bertolak balik sebab kwn Ninie Chacha nk jemput kwn die yg baru balik Langkawi jadi xley la mandi lama2 hee :)

tup tap tup tap sampai U pukul 3.. rase penat gak ! pelik ! sedangkan keje Ninie makan, duduk, huhahuhahuha je hehehe.. ntah mcm mane ley penat.. duk dlm kete pun ley penat hihihihih.. selesai solat zohor Ninie pun tido la sekejap sementara tunggu waktu asar..

Ok pagi tu Ninie dah puas jalan2 petang nie plak Ninie nk jogginggggggggggg heeeee :D
pukul 6petang janji jogging dgn kawan tp Ninie sampai 6.10 heee.. tu la sibuk bukak twitter sampai lambat nk jumpe kwn hehehehe :p

Kalau korang nak tau Ninie rase Ninie dah lama xpg jogging pergghh rasa nk pengsan bila Ninie jogging non stop.. and time tu baru la rasa " ishhh besar gak tasik U aku nie harharharhar :D " tu la konon cabar diri aku ley jogging non stop xbesar kut pusingan utk tempat jogging nie.. last2 sampai je tempat penamat jogging rasa mcm nk pengsan hahahahaha tu la poyo sgt ! padan muka heeee :p time nie Ninie jogging dgn Ekin.. Matlamat nk jogging sebab nk bg keras sikit badan nie.. byk lemak.. lembik hehehehe :p

Pukul 7 selesai la Ninie jogging rase best jugak.. rase badan nie keras sikit kihkihkihkih.. baru sekali jogging da keras yer la tu hee... tapi Ninie rase sikit jela keras.. hari nie maybe nk jogging lagi kut weeee :D ok Ninie da rase pengalaman utk org yg dah lame xjogging mcm Ninie so Ninie nak bg tips sikit

Tips berjogging utk budak yg dah lama xjogging mcm Ninie xD :

Tips 1 : Pakaian yg Sesuai utk Jogging
Pakaian pun penting tau sebenarnye bila nk jogging nie.. first jgn pakai pakaian yg ketat2 sgt takut nanti kejang badan better pakai pakaian yg longgar dan selesa.. elakkan pakai pakaian yg bewarna hitam sebab warna hitam nie buat kita rasa cepat panas.. Pastikan anda memakai kasut sukan sewaktu jogging jgn pakai selipar sebab takut nanti terseliuh atau senang terpijak benda berbahaya..

Tips 2 : Lakukan Senaman Panaskan Badan
Senaman panaskan badan nie buat selama 10 minit - 15 minit pun dah cukup. Wajib buat ! sebabnya kita dah lama xjogging jadi kalau kita xbuat senaman panaskan badan takut badan kita shock tu yg buat kita senang kejang bila xbuat warm up nie.. Warm up nie tujuan dia memberitahu badan kita supaya ready yg bahawasanya japg kite nk buat benda yg memenatkan mcm jogging jadi insyaAllah badan kita xlah kejang sangat..

Tips 3 : 20 Minit dua kali Seminggu
Haa sebenarnye jogging selama 20 minit dua kali seminggu pun dah cukup.. utk baki 5 hari jgn buat benda yg byk duduk tapi buat lah benda yg byk berjalan ke seperti jalan kaki, naik turun tangga insyaAllah berat badan xla senang naik..kalo baki 5 hari tu mkn tido mkn tido memang xmenjadi la jogging.. kalori dah turun pastu nek balik hee 

Tips 4 : Berlari Berjalan
bagi yg dah lama tak jogging tu jgn paksa diri sgt sebab dah lama xjogging  mcm Ninie hehehe :p Ninie nasihat kan berjogging dulu pastu berjalan tapi jalan yg laju bukan jalan lengang kangkung tau :p so berjalan pastu  jogging balik :)

Tips 5 : Nk Enjoy semasa jogging?
pilih tempat jogging yg cantik, bawak kwn2.. if jogging sorang2 dengarla MP3 lagu kesukaan korang insyaAllah mesti enjoy punyerlah.. layaannnnn :D :D

Tips 6 : Semasa Jogging jgn Pandang Bawah !
haaa nie kwn Ninie yg pesan kat Ninie sbb dia tgk Ninie pandang bawah waktu jogging hee.. bukan ape Ninie malu la budak laki tgk Ninie jogging hehehehe :p kwn Ninie ckp kalau pandang bawah waktu jogging kita cepat pitam so waktu jogging kena pandang depan and wat dont know je kat org sekeliling tu hee

Ok sampai di sini sahajalah Ninie celoteh..
Thanks sudi baca ! Love u readers ! salam... :D

No comments: