About Me

My photo
Life, Experience, LoveNature, CatLover and HappyGoLuckyGirl :D

Thursday, November 1, 2012

Hari Integrasi ( MITI )

Assalamualaikum...

Waa rindu kat blog ! means rindu kat readers ! <3`

Kali nie Ninie nak cite pasal " Hari Integrasi "
Hari Integrasi nie sebenarnye adalah sebuah program tapi program khas untuk kokorikulum.. so Ninie ko-k Hortikultur kena la pergi Hari Integrasi.. setiap sem ada pulak tu..then yang suprise nye Hari Integrasi kali nie paling lama dari jam 9 pagi sampai 5 petang.. perghh besabar je la duduk kat dalam dewan dengar talk =_=

Then rase jugak la dugaan pada hari tu sebab period pain.. pastu kena duduk dewan dari jam 9 pagi sampai 5 petang.. memang kena byk bersabar.. walaupun Ninie sakit tapi Ninie tetap happy sampai kwn tgk mcm xsakit je.. Ninie malas nk melayan sakit takut bertambah sakit plak kalau layan sakit nie.. so yeahh! Ninie enjoy jela hari Integrasi tu..

Program Integrasi kali nie MITI ( Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri ) datang.. so kalau korang nk tahu lebih lanjut tentang MITI boleh klik link nie http://www.miti.gov.my . Kat web nie korang ley tahu la ape aktiviti yg MITI buat so kalau nk tau ape lagi pg la stalker ye...

Kali Ninie nak kongsi tentang ranking negara kita.. Ninie dapat info time program nie la.. jom usha..

 1) In the first quarter of 2012, Malaysia ranked 5th  in overall world competitivenes out of 29 countries


2) In the first quarter of 2012, Malaysia ranked 4th  out of 29 countries globally for economic performance


3) In the first quarter of 2012, Malaysia ranked 10  out of 29 countries globally for infrastructure competitiveness.
*Malaysia is also the only developing country in the top 10 country


4) In the first quarter of 2012, Malaysia  for government efficiency out of 29 countries globally.


5) In first quarter of 2012, Malaysia was the  most business efficient country out of 29 countries in the world.


6) In 2012, Malaysia ranked 5th  for the category of ease of doing business, out of 59 countries globally


7) In 2011, Malaysia ranked 1  for ease of getting credit for business, among 189 countries globally

8) Malaysia ranked 25  for the 12th pillar of competitiveness, which is inovation in 2012, reflecting a high capacity for innovation.


9) Malaysia has the 2  highest percentage of forested land in the world, with 64 % of Malaysia land still forested indictiny high long runsustainability


10) In 2012, Malaysia accounts for 44%  of world palm oil exports which is nearly half of total exports in the world.


11) In 2011, Malaysia was the 17  best country for its presence of checks and balance out of 134 countries with a world-class governance

haaa so mcm mane?? Ninie terkejut tau tgk ranking nie.. Hebat gak Malaysia ! Malaysia boleh ! Then negara yg lawan Malaysia bukan calang-calang tau.. Japan, German, Korea, semua negara maju pun ade la dalam ranking nie.. so berbangga la kite sebagai rakyat Malaysia yg kian maju seiring dgn masa..  

Time Hari Integrasi kan Ninie sakit tp Ninie still enjoy.. nak bukti?? Ninie sempat lagi snap picture hee..
so Ninie nk show off la jap hee :P 

Nie kat dalam Dewan Muadzam Shah UUM :)

Deputy Minister Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir



ok tu jer nak show off.. sikit je hee.. k.. t Ninie celoteh lagi.. thanks readers ! Love U ! salam.. :D

No comments: