About Me

My photo
Life, Experience, LoveNature, CatLover and HappyGoLuckyGirl :D

Thursday, November 22, 2012

Nama Harta Karun asal dari Kisah Qarun

Assalamualaikum readers !

Apa khabar? Ninie harap readers sihat walafiat.. maklumla kejap panas kejap hujan.. so kena la jaga kesihatan :)

Entry kali nie nak cerita pasal harta karun.. Ninie baru tau nama harta karun nie sebenarnya diambil dari kisah Qarun.. so nama Harta Karun nie berasal dari si Qarun nie.. Ninie baru tau pagi nie time kelas gelagat.. Lecturer Puan Syahrina bgtahu sebenarnya harta karun yg tertanam di bumi nie milik si Qarun nie.. dia seorang yg sangat kaya.. sgt2 kaya.. bayangkan semua harta yg tertanam di bumi ini milik Qarunnnn wowwwwww !! terkejut tau Ninie dgr cerita lecturer Ninie.. yela sebelum nie xtahu langsung kisah Qarun nie.. Alhamdulillah hari nie tau gak.. kisah dia sebagai pengajaran buat kita semua insyaAllah :)

Ok nak cerita kisah si Qarun nie plak.. then mesti korang nk tau kan kenapa harta dia tertanam di dalam bumi? dia xsyg ke kat harta dia yg byk gila2 tu??

Ok Ninie ringkaskan cerita.. 
Qarun nie kaum Nabi Musa, Awal kehidupan Qarun sangatlah miskin dan memiliki banyak anak. Pada suatu hari dia meminta Musa untuk mendoakannya kepada Allah SWT, dia pinta adalah kekayaan harta benda, dan akhirnya permintaan tersebut dikabulkan oleh Allah SWT.

Namun sayang setelah keinginanya dipenuhi, Qarun mempergunakan hartanya dalam kesesatan, kezaliman dan permusuhan dan membuatnya menjadi orang yg sombong ! perghh lupa daratan dah si Qarun nie !



Akhirnya Qarun mendapat balasan atas kesombongannya, datangnya siksa Allah. Maka Allah membenamkan harta dan rumahnya ke dalam bumi, kemudian terbelah dan mengangalah bumi, maka terbenamlah Qarun beserta harta yg dimilikinya dengan disaksikan oleh orang-orang Bani Israil. Tiada siapa yg dapat tolong Qarun.. Soo harta yg banyak pun tidak langsung berguna utk menolong si Qarun nie..hrmm kan.. ada harta tp xboleh beli nyawa pun kan..

Nak cerita lengkap boleh klik link nie http://forum.viva.co.id/sejarah/366932-kisah-qarun-asal-mula-sebutan-harta-karun.html :)

Ohh sebenar Ninie dah tau kisah nie cuma Ninie xtau nama dia Qarun dan nama dia digunakan utk ayat " Harta Karun "

Sekarang cerita pasal Ninie plak :p

hari nie Ninie dok setelkan assignment kedua plak.. Lecturer Ninie nie suka bg assignment.. hari nie Ninie baru lepas interview owner kedai computer.. best gak bila interview nie.. Ninie belajar cara bercakap professional dgn org luar.. cehhh pro la sgtttt kuikuikui :p tapi memang Ninie seronok jumpa macam2 ragam org business.. 

Lagi Assignment gelagat yg dulu Ninie belum setel lagi.. sabtu nie nk date dgn budak2 group assignment nak buat practical dekat kiosk Pn Sofea.. yeayyy jumpe lg Pn Sofea.. dia garang tp Ninie dpt lihat kelembutan dia ! yang Ninie lawak ahli members group Ninie semua takut dgn Pn Sofea.. tapi Ninie rasa mcm biasa je.. yg penting walaupun dia garang , dia xmakan orang heee :)

Tadi kelas inovasi sempat jugak lecturer berkongsi cerita pasal Shisha.. lecturer Ninie ckp shisha lg bahaya sbbnya dia ada arang so bila ada arang org akan sedut karbon walaupun arang putih.. and xkisah lah arang warna pink ke biru kuning... kalau dah ade arang tetap ada unsur karbon.. lawak tau lecturer Ninie nie bercerita.. suke tgk dia melawak.. :D

ok sampai di sini sahaja celoteh Ninie.. mlm nie Ninie struggle buat assignment Inovasi..
thanx readers kerana sudi baca sampai habis ! Love you !
Salam... :D




No comments: